Az 50 éve tomboló Rábára emlékeztek a Kormoránok


  • 2015. 05. 04.

Az 50 éve tomboló Rábára emlékeztek a Kormoránok

1965. április 22-én áradt meg a Rába olyan méretűre, hogy mindenki csak „A nagy árvízként” emlegeti azóta is. Az egész Nyugat-Dunántúl víz alatt volt, viszont sajnálatosan Csákánydoroszlóban életeket is ragadott el az ár. A mentési feladatok részeként az akkori kacsatelep kiürítését rendelték el a szervezők, aminek következtében hatan életüket vesztették a vízben.

Most április utolsó vasárnapján, a 9 órai Kormorán-misén, emlékeztünk meg az 50 éve kiöntött Rábáról és az elhunytakról, melyet Orsos Zoltán plébános celebrált. A híveken kívül a szentmisén megjelentek az áldozatok hozzátartozói, magas rangú politikai és társadalmi vezetők is.

Programunk a Vízi Vándor Táborhelyen folytatódott, ahol az évforduló alkalmából egy emlékkeresztet is avattunk.

A Tavasz és a Rába, ismeretlen amatőr költő versét Laposa Péter és Simon Zsóka szavalta el, majd Bálint Lászlónak a Kormorán Kenu Egyesület elnökének köszöntője következett.
„E kereszt csúcsa az égbe, az alsó szára pedig a földbe gyökerezik, így kapcsolja egybe az eget és a földet” – kezdte avatóbeszédét V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselőnk, aki méltatta az évfordulók fontosságát és a megtörtént tragédia tanúságát, majd elnök úrral leleplezte a keresztet.
Az ünnepség a kereszt megszentelésével folytatódott, amit Orsos Zoltán plébános végzett el.

A kereszt, mely méltón hirdeti az évfordulót és int a jövőbéli tragédiák elkerülésére, közös összefogás eredményeképpen került a Rába partjára, annak egy forgalmas helyszínére.
Ezzel párhuzamosan egy másik emléktábla is jelzi azt a helyet a parton, ahol az árvízben szerencsétlenül járt csónakos mentők és katonai kétéltű jármű is felborult.
Akik a kereszt és emléktábla létrehozásában segítségünkre voltak:
Majthényi László Vas Megye Közgyűlése elnöke, Nagy Gábor Vas Megye Közgyűlése bizottsági elnöke, Sinka Attila fakereskedő, Horváth György kőművesmester, Lőrincz László kőfaragó, Fálmann István fémipari vállalkozó, Császár László fuvarozó, Almási István fafaragó, Pierre Van Der Ecken mezőgazdasági vállalkozó, valamint a Kormorán Kenu Egyesület legénysége

Kozó József
alelnök


fotó: Szendi Péter                                                                                                                 fotó: Kormorán