Szezonnyitás a Rábán - A Nagy Vízre Szállás emlékképei


  • 2024. 05. 10.

2024.05.01.

Beszámoló az eseményről

Több hónapos előkészület után a vízitúrázás szezonjának nyitásaként május 1-én került megrendezésre a Nagy Vízre Szállás.

A télen kezdtünk el tervezni egy szezonnyitó eseményt az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának vezetőivel, szakembereivel. Később a Magyar Vízitúra Szövetség irányából is érkezett egy igény, miszerint 2024-ben négy másik vízfelület mellett a Rába is helyet adhat a Szövetség által megálmodott Nagy Vízre Szállás kezdeményezésnek. A költségvetés összeállítása után március elejére alakult ki a rendezvény fő váza.

Azt a célt határoztuk meg, hogy az abszolút kezdők számára 5 km-es raft túrát indítunk, de a gyakorlottaknak is ajánlunk lehetőséget vízitúrára. Így a rövidtáv mellett Csörötnektől egy 22 km-es, Rábagyarmattól egy 16km-es vízitúrát hirdettünk meg. A vízitúrák mellé terveztünk egy 7 km-es gyalogtúrát, és egy 11 km-es kerékpártúrát is.

Március közepétől indítottuk a reklám kampányokat, amivel minden érdemi marketing csatornát megcéloztunk. Már április elején látszott a nagy érdeklődés a rendezvény iránt. Az utolsó héten, amikor már látszott, hogy az időjárás is kedvezni fog, akkor még jobban megnőtt az előregisztrálók száma. Az esemény reggelére már bőven átléptük az 500 fő feletti regisztrációt.

Reggel 8 órára megérkeztek a hosszútávra regisztrált vízitúrázók, akiket két busszal szállítottunk el a túrák indulási pontjára. Csörötneken és Rábagyarmaton még csatlakoztak hozzánk azok, akik nem kértek transzfert Csákánydoroszlóról. Kb. 9 és 10 óra között mindkét távon elindultak a túrázók, akiket a Rába ezen szakaszát kiválóan ismerő túravezetők kísértek.

Eközben 9 órától elkezdtek érkezni a raft túrára, a gyalogtúrára és a kerékpártúrára jelentkezett vendégek is. A helyszíni regisztráció után a raft túrára jelentkezőket kisebb csoportokba szervezve elindítottuk a kb. 2 km-re lévő beszálló pontra, ahol már a korán reggel előkészített felszerelések, raft hajók, és a túravezetők várták őket. A nap folyamán összesen 15 raft hajót forgattunk, így egyszerre kb. 75-85 főt tudtunk vízre tenni. A hajókat és túravezetőket hármas csoportokba szervezve indítottuk. A táv teljesítése után a túravezetőket és a hajókat visszaszállítottuk az indulási pontra.

10 órakor elindultak a gyalogtúrázók is a Büksi rétre, illetve kicsivel 10 óra után a kerékpártúrázók is megcélozták a Miród-forrást.

A Vízi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpont területén 9 órától délután 17 óráig folyt az élet. A következő lehetőségekkel vártuk a vendégeket, kísérőket:

  • kisebb gyerekeknek ugrálóvár, felfújható óriás darts, léglövölde
  • arcfestés, csillámtetkó és henna is várta a kicsiket
  • nagyobb gyerekeknek fazekas foglalkozás
  • természetismereti játékok
  • Rába csodálatos világa kiállítás
  • termelői piac
  • büfé

Az eseményre előre regisztrált résztvevőket ebéddel is vártuk. Babgulyás és körömpörkölt közül lehetett választani, és mellé még rétes is járt. A területen két nagy rendezvénysátor volt felállítva, amikben egyszerre kb. 300 embert tudtunk leültetni. Az ebéd kb. 12:30-ra elkészült, amit a résztvevők kényelmesen tudtak elfogyasztani.

Az eseményen VIP terület is működött. Előzetesen több prominens személyt is meghívtunk. Ennek köszönhetően többek között a terület országgyűlési képviselője, a megyei közgyűlés elnöke, az értéktár bizottság elnöke, több település polgármester és több civil szervezet elnöke is részt vett az eseményen. Összességében kb. 700 embert mozgattunk meg ezen a napon.

Végezetül kijelenthetjük, hogy a Rába vízitúrázásának történetében az eddigi legnagyobb szabású eseményt sikerült megrendeznünk. A résztvevők nagyon jól érezték magukat, sok köszönő és gratuláló értesítést kaptunk.

A rendezvény sikeressége kb. 70 önkéntes összehangolt munkájának volt köszönhető.

A lebonyolításban köszönettel tartozunk az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának szakembereinek, a Kormorán Kenu Közhasznú Egyesület tagjainak, Csákánydoroszló Község Önkormányzatának, Csákánydoroszló Polgárőr Egyesületnek, Rábaparti Nomád Táborhelynek, Kemestaródfa Község Önkormányzatának, az Aktív Rába Szövetség civil szervezeteinek és sok helyi lakosnak.

Az eseményt támogatta az Aktív Magyarország nevében az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Vízitúra Szövetség, az Aktív Rába Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség.