Vigyázzunk a kis lilékre!


  • 2021. 04. 07.

A Rába partján és kavicszátonyain előszeretettel fészkel a Magyaroszágon védett kis lile. Fészkét vízközelben a talajra készíti. Fészekalja általában 3-4 tojásból áll, melyet igyekszik megvédeni. A fészkét és a tojásait jól álcázza, így nehezen észrevehető. Ezért is kell a kavicsos részeken nagyon körültekintően kikötni.

Az Őrségi Nemzeti Park szakemberei rendszeresen segítik és tájékoztatják a vízitúrázókat, hogy a Rábán hol vigyázzuk fokozottan a kis lile fészkelő helyeire.

Dr. Szentirmai István, az Őrségi Nemzeti Park osztályvezetőjének 2021. április 7-i tájékoztatója:
"Fel szeretnénk hívni a figyelmeteket, hogy a rábagyarmati híd alatti első zátonyon védett madár, kis lile fészkelését állapítottuk meg. Kérlek benneteket, hogy ezen a zátonyon semmiképpen ne szálljatok ki és ne időzzetek hosszan a közelében. A zavarás ugyanis a fészkelés meghiúsulását okozhatja és tovább csökkentheti ennek a megritkult madárfajnak az állományát a Rábán."

Kérünk minden vízitúrázót, hogy a rábagyarmati Berek Sátorozóhely után kb. 500m-re lévő első bal kanyarulatban megtalálható kavicszátonyon mellőzzük a kikötést.
A következő fotó mutatja a kavicszátonyt. (GPS koordinátái: 46.948853, 16.435909)