Pünkösdi Rába vízitúra barátainkkal


  • 2020. 06. 03.

Kétnapos vízitúra a Rába felső szakaszán

2020. május végén Útközben Jóga táboros barátaink tértek vissza hozzánk két napos evezésre. Szombaton bemelegítésként Szentgotthárdról indultunk, és Csörötneket céloztuk meg kikötésre. Extrém alacsony vízállás várt bennünket a Rábán.

A szombati nap időjárása maximálisan vízitúra-barát volt, nem égetett a nap és nem is fagytunk halálra. Ezen a napon vettettük be először a tavasszal vásárolt új RTM hajóinkat. Az évek óta tartó alacsony vízállás miatt választottuk a polietilén kenukat a korábban favorizált üvegszálas poliészter anyagú túrakenukkal szemben. Ezen a túrán bebizonyosodott, hogy ez egy nagyon jó döntés volt. A Szentgotthárd alatti Rába szakaszon többször is megfeneklettek a hajók, és néhány helyen ki is kellett szállnunk. A magyarlaki gát által felduzzasztott részeken már nem volt ilyen problémánk, de Csörtönekhez érve újra látszott, hogy mennyire hiányzott a víz a mederből. A csörötneki Rába-híd alatt annyira sekély volt a víz, hogy olyan részek is kilátszottak a mederből, amiket korábban csak nagyon ritkán láthattunk. Ez a rész magasabb vízállás esetén sem túl biztonságos, de gyakorlott túravezetőink, kormányosaink rutinosan lehozták a hajókat.

Vasárnap már nem volt annyira barátságos az időjárás velünk. Induláskor még bíztunk abban, hogy elkerül bennünket az eső, de ez a bizakodás hiábavaló volt. Ennek ellenére teljesítettük a Csörötnek és Csákánydoroszló közti 24 fkm-es távot, ami sokak véleménye szerint a Rába legizgalmasabb, legvadregényesebb és legszebb szakasza. Ez a szakasz szinte mindig "szedi az áldozatait", így most is voltak néhányan, akik a szándékuk ellenére megmártóztak a Rába habjaiban. Szerencsére komolyabb borulás nem történt, így a mostani túra várhatóan nem emiatt lesz annyira emlékezetes.
Köszönjük barátainknak, hogy velünk tartottak!